Statsråd-støtte til Norsk Eiendoms synspunkt i mva-saken i Oslo

Norsk Eiendoms administrerende direktør Tone Tellevik Dahl mener kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik kommer med svært betryggende signaler i kjølvannet av mva-vedtaket i Oslo bystyre.
ER GLAD FOR STØTTE: Norsk Eiendoms administrerende direktør Tone Tellevik Dahl | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen
ER GLAD FOR STØTTE: Norsk Eiendoms administrerende direktør Tone Tellevik Dahl | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen

«Svært betryggende, men ikke overraskende, at kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik er enig med oss i mva-saken. Dette understreker at bystyreflertallet i Oslo har fattet et vedtak som er i strid med lovverket. Dette må få konsekvenser», sier Norsk Eiendoms administrerende direktør Tone Tellevik Dahl i et innlegg på LinkedIn onsdag.

Oslo bystyrets flertall vedtok i forrige uke at kommunen kan beholde 30 prosent av momsrefusjonen private har betalt inn når de bygger offentlig infrastruktur for kommunen.

Det var stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad fra Frp som stilte følgende spørsmål til Gjelsvik: 

«Synes statsråden det er rett at kommuner tar inn mva-refusjon for en utgift de ikke har hatt og dermed bidrar til økte boligpriser for huskjøpere?»

Tellevik Dahl mener Gjelsviks svar er klokkeklart:

«Departementet har uttalt at plan- og bygningsloven må tolkast slik at kommunane ikkje kan krevje finansieringsbidrag ut over det infrastrukturen kostar kommunen. Det ble mellom anna uttalt i forslag til lovendringar i plan- og bygningsloven om fortetting, transformasjon, utbyggingsavtaler mv., som var på høyring i 2021. Eg går ut frå at kommunane forhold seg til rammene i plan- og bygningslova, slik at totalkostnaden for utbyggjar ikkje blir større enn den lova legg opp til. at kommunene ikke kan beholde mer enn det har kostet dem å ekspedere søknaden når private har forskuttert og fått tilbake merverdiavgift.»

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo