Rekordlavt antall førstegangskjøpere i Oslo og Bodø

– Vi ser en kraftig fallende trend blant førstegangskjøpere og registrerer all time low i Oslo, sier NEF-sjef Carl O. Geving.
ROPER VARSKO: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, | Foto: Tommy Strømmen
ROPER VARSKO: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, | Foto: Tommy Strømmen

Antall førstegangskjøpere i Norge har fortsatt å falle i første halvår 2023. Nedgangen startet i 2022, etter en periode med sammenhengende økning siden 2017. 

Første halvår 2023 er det svakeste første halvåret som er registrert siden 2017 i Norge og det svakeste man har registrert i Oslo (siden 2008).

Det viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Mens lave renter og midlertidige lettelser i utlånsforskriften bidro til oppgangen, må nedgangen den senere tiden sees i sammenheng med høye boligpriser og økende renter, fremgår det av en pressemelding fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Vi ser en kraftig fallende trend blant førstegangskjøpere og registrerer all time low i Oslo. Høye boligpriser og rentesjokk hever terskelen til boligmarkedet, og færre unge får økonomisk hjelp til sitt første boligkjøp når mange foreldre har mer enn nok med sin egen gjeld, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, i meldingen.

Han sier at det med dagens høye rentenivå ligger an til fall i andelen boligeiere, og at flere unge må leie i lengre tid før de kommer seg inn på boligmarkedet. 

– Dette er et resultat av passiv boligpolitikk de senere årene som virker sammen med rentesjokket. Dette er en alvorlig og eskalerende situasjon som nå bør løftes høyt på den politiske dagsorden, sier Geving.

I tillegg til Oslo, har Bodø opplevd en markant nedgang i antallet førstegangskjøpere. Første halvår i 2023 har det laveste antallet førstegangskjøpere vi har registrert i nordlandsbyen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo