Vil forby dagligvarekjedenes praksis med å hindre konkurrenter i å åpne nye butikker

– Det er en skikkelig en uting som jeg vil ha en slutt på, sier næringsminister Jan Christian Vestre om negative servitutter og eksklusive leieavtaler. I dag går forslaget om forbud ut på høring.
ØNSKER FORBUD: Det kan bli slutt på negative servitutter og eksklusive leieavtaler, hvis næringsminister Jan Christian Vestre får det som han vil. | Foto: Javad Parsa / NTB
ØNSKER FORBUD: Det kan bli slutt på negative servitutter og eksklusive leieavtaler, hvis næringsminister Jan Christian Vestre får det som han vil. | Foto: Javad Parsa / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre bekrefter i en pressemelding tirsdag at departementet vil forby bruk av klausuler som hindrer dagligvarekonkurrenter fra å åpne nye butikker. Forbudet skal gjøre det enklere å få tilgang til attraktive butikklokaler og bedre konkurransen i dagligvaremarkedet.

– Nye dagligvareaktører må ha tilgang til gode butikklokaler, men vi ser at de store dagligvarekjedene bruker negative servitutter eller eksklusive leieavtaler på fast eiendom for å hindre at konkurrenter etablerer seg i lokaler de selv ikke bruker. Denne metoden som etablerte og dominerende aktører bruker for å hindre konkurranse fra andre er ikke konkurransen verdig. Det er en skikkelig en uting som jeg vil ha en slutt på. Derfor foreslår jeg å forby en slik praksis, sier næringsminister Jan Christian Vestre i meldingen.

Negative servitutter og eksklusive leieavtaler hindrer etablering av nye butikker i Norge. I praksis innebærer det at dagligvareaktører kjøper opp eiendommer, setter klausuler eller servitutter som hindrer at eiendommen kan benyttes til dagligvarehandel, og deretter selger videre eller leier ut eiendommen.

Negative servitutter og eksklusive leieavtaler som forbyr dagligvarevirksomhet kan derfor ha negative virkninger på konkurransen fordi nye aktører ikke får tilgang til gode butikklokaler.

– Tilgang til gode butikklokaler spiller en viktig rolle for konkurransen i dagligvaremarkedet. I Norge handler kundene ofte og lite sammenlignet med andre land, og dette gjør at tilgang til butikklokaler nær bo- og arbeidsplasser er ekstra viktig. Det er et stort behov for å gjøre disse grepene. Dette forbudet er bare ett av flere tiltak vi foreslår i arbeidet med å bedre konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet, sier næringsministeren

Forslaget sendes på offentlig høring i dag. Forslaget vil legge til rette for en raskere og enklere håndheving sammenlignet med konkurranselovens forbudsregler.

Les også:

Regjeringen vil forby «eiendomssperre» i dagligvarebransjen
Konkurrenter utestenger Iceland Mat fra attraktive lokaler: – Vi ønsker en lovendring velkommen, sier toppsjefen
Dagligvareeiendom: Fant nesten 400 negative servitutter som stenger ute konkurrenter – kan bli regelendring

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også