Økt omsetning for norske kjøpesentre

Mens handelen totalt gikk litt ned i november sammenlignet med i fjor, økte butikkene i landets kjøpesentre omsetningen.
MER HANDEL PÅ KJØPESENTRE: Landets kjøpesentre økte omsetningen med 1,8 prosent i november. | Foto: Heiko Junge / NTB
MER HANDEL PÅ KJØPESENTRE: Landets kjøpesentre økte omsetningen med 1,8 prosent i november. | Foto: Heiko Junge / NTB

Nye tall fra Kvarud analyse, utført på oppdrag av Virke, viser at landets kjøpesentre økte omsetningen totalt i november med 1,8 prosent sammenlignet med fjoråret. Tallet inkluderer service og servering på kjøpesentrene. Senterbutikkene økte med 1,2 prosent. 

I motsetning til landets kjøpesentre viser tall fra BankAxept, som omfatter alle korttransaksjoner gjennomført på BankAxepts systemer, at handelen generelt opplevde en nedgang på 1,8 prosent i november sammenlignet med 2021.

Dratt opp av Black Week

Sammenlignet med november 2019 økte kjøpesentrene omsetningen totalt i november med 9,9 prosent. 

– Kjøpesentrene ser ut til å ha kommet godt ut av november. Mens butikkhandelen totalt har opplevd en liten nedgang i november, har kjøpesentrene vekst. Veksten ser ut til å ha kommet i Black week-uken, som utgjør om lag 1/3 av kjøpesentrenes novemberomsetning, sier Jarle Hammerstad, direktør for bransjepolitikk, i en pressemelding.

Omsetningsøkning under Black Week – nettbutikkene er vinnerne

– Servering og andre tjenester har størst økning i forhold til samme periode i fjor. Det skyldes først og fremst koronarestriksjoner og at folk gikk mindre ut og spiste høsten 2021, sier Hammerstad. 

I flere landsdeler

Geografisk sett så var oppgangen bredt basert. Størst vekst var det på Vestlandet der omsetningen økte med 4,8 prosent etter 5,7 og 5,4 prosent vekst i Møre og Romsdal, og i Vestland. I Nord-Norge økte kjøpesentrene omsetningen med 3,8 prosent. 

På Østlandet falt omsetningen i kjøpesentrene med 0,3 prosent, kun sentre i Oslo opplevde at omsetningen økte. 

Bysentrene økte omsetningen med 2,8 prosent i november i år sammenlignet med november i fjor. I regionsentrene økte omsetningen i november med 2,2 prosent, mens den økte med 0,7 prosent i bydels- og lokalsentrene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo