Næringsministeren forbyr eiendomsklausuler som hindrer konkurranse i dagligvarebransjen

Regjeringen innfører forbud mot eiendomsklausuler som hindrer konkurranse, såkalte negative servitutter. Forbudet vil tre i kraft fra 1. januar.
VIL SKJERPE KONKURRANSEN: Næringsminister Jan Christian Vestre
VIL SKJERPE KONKURRANSEN: Næringsminister Jan Christian Vestre
NTB

Regjeringen endrer regelverket slik at dagligvaregigantene ikke kan hindre hverandre i å etablere seg på diverse eiendommer.

– Jeg synes det er veldig uheldig praksis, spesielt når vi vet at konkurransen i dagligvarebransjen er for dårlig, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til E24.

Dagligvareaktørene kan forby andre å starte butikk ved at en erklæring tinglyses på eiendommen – som hindrer at andre kan åpne butikk i lokalet. Slike sperringer heter på fagspråket negative servitutter. I 2021 kom Konkurransetilsynet fram til at det finnes 372 negative servitutter som kan være til hinder for dagligvarevirksomhet.

– Det er flere ting som gjør det vanskelig for nykommere å være med i konkurransen, og én av dem er tilgang på gode næringsarealer, sier Vestre.

Forbudet blir vedtatt i forskrift etter sommeren og vil tre i kraft fra 1. januar. Butikkjedene stiller seg bak et forbud, skriver nettstedet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo